Made with racontr.com
alt
alt
alt
alt
alt

VIDEO

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΚΕΙΜΕΝΑ

ΦΩΤΟ

full screen

Σενάριο-Σκηνοθεσία:Γιώργος Κουβαράς/ΑΠΕ-ΜΠΕ

click MENU

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Η COSCO

ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ

alt

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

ΗΧΗΤΙΚΕΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΔΑΣ


Τον δρόμο του μεταξιού ακολουθεί από τις 2 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που επισκέπτεται την Κίνα σε ένα ταξίδι με έντονο οικονομικό «χρώμα». Στόχος είναι να επισφραγιστεί με τον πλέον επίσημο τρόπο η έναρξη μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που θα εκτείνεται από τους τομείς των μεταφορών και των εξαγωγών μέχρι τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του πρωθυπουργού και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου -από τις 2 έως και τις 6 Ιουλίου- πρόκειται να υπογραφούν 14 μνημόνια συνεργασίας. Στο Πεκίνο, μάλιστα, θα βρεθούν και Ελληνες επιχειρηματίες που είτε έχουν ήδη αρχίσει να δραστηριοποιούνται στην χώρα της Ανατολής είτε ετοιμάζονται να ανοιχτούν στη μεγάλη οικονομική της αγορά.


Με την ευκαιρία το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει ένα WEB-DOC όπου μπορείτε να παρακολουθείσετε με video- δηλώσεις-κείμενα-γραφικά το χρονικό των ελληνο-κινεζικών σχέσεων .Ξεκινείστε πατώντας  FULL SCREEN  το MENU και περιπλανηθείτε με τα εικονίδια

alt
alt
alt

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Γενικός Γραμματέας Υπ.ΕΞ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΔΑΣ

Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

Υπουργός Πολιτισμού

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΛΟΣ

Το ταξιδι του πρωθυπουργού στην Κίνα

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

35 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΙΝΑΣ



Οι δύο χώρες συνήψαν διπλωματικές σχέσεις το 1972. Η ουσιαστική προσέγγιση Ελλάδας-Κίνας σημειώθηκε μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Από τότε οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε άριστο επίπεδο και χαρακτηρίζονται από ανταλλαγές επισκέψεων και τη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών, του εμπορίου, της ναυτιλίας, του τουρισμού, του πολιτισμού και των ναυπηγοεπισκευών.

 

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, στην Κίνα, παραθέτουμε από το Αρχείο Ειδήσεων του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων τις επίσημες επισκέψεις και συναντήσεις Ελλήνων και Κινέζων αξιωματούχων από το 2000 έως σήμερα.

 

28/2/2000: Πρωτόκολλο Διαβουλεύσεων, μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κίνας, υπέγραψε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γρηγόρης Νιώτης, με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Γενικό Γραμματέα του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, Wang Zhong Yu.

 

21/4/2000: Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Τζιάν Τζεμίν, την πρώτη Κινέζου προέδρου στη χώρα μας, η οποία χαρακτηρίστηκε «ιστορική». Ο κ. Τζεμίν, είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη και τους πολιτικούς αρχηγούς. Τα βασικά θέματα των συνομιλιών ήταν η οικονομική συνεργασία και οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και μείζονα διεθνή προβλήματα.

 

7-9/4/2002: Ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Γιώργος Παπανδρέου, συναντήθηκε στην Κίνα με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η κρίση στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, αλλά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, στην Αθήνα και του 2008, στο Πεκίνο.

 

8/5/2002: Τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα τέθηκαν στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα η ηγεσία του ΕΟΤ, υπό τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Δ. Γεωργακόπουλο, με την κινεζική αντιπροσωπεία, υπό τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Γιου Χουν Τσου.

 

3/6/2002: Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, πραγματοποίησε στην Κίνα, επίσημη επίσκεψη, την πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού μετά από 16 χρόνια. Στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο, Τζιάν Τζεμίν και τον πρωθυπουργό, Τζου Ροντζί, διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων για τα διεθνή προβλήματα, αλλά και καλό κλίμα για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Μετά το τέλος των συνομιλιών υπογράφηκαν μία συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και δύο πρωτόκολλα για την προώθηση του ελαιολάδου στην Κίνα και για θέματα δασικής πολιτικής.

 

4/6/2002: Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, μιλώντας σε φόρουμ επιχειρηματιών, στο Πεκίνο, αναφέρθηκε στις δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας, επισημαίνοντας πέντε τομείς. Τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τον τουρισμό, το εμπόριο, τη ναυτιλία και την τεχνογνωσία.

 

9/6/2004: Κοινή διακήρυξη για στενότερη τουριστική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κίνα, υπέγραψαν στο Πεκίνο, ο υπουργός Τουρισμού, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Κινέζος ομόλογός του, He Guangwei.

 

8-15/1/2005: Επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο πραγματοποίησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης. Στις συνομιλίες που είχε με Κινέζους υπουργούς και αξιωματούχους, εξετάστηκε το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008. Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό η Κίνα εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για τη μεταφορά της ελληνικής εμπειρίας και τεχνογνωσίας στο Πεκίνο σε ό, τι αφορά ζητήματα ασφάλειας.

 

18/5/2005: Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κίνας και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου το 2008 κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα η αντιπρόεδρος της Κίνας, Τσέου Τσιλί, με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Η κ. Τσιλί, απαντώντας στον πρωθυπουργό για το πρόβλημα που δημιουργεί η εισβολή της κινεζικής κλωστοϋφαντουργίας στην αγορά της Ελλάδας, είπε ότι η κινεζική κυβέρνηση μελετά το θέμα του ελέγχου των εξαγωγών και υποσχέθηκε να καταβληθούν προσπάθειες ώστε το σημερινό αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο για την Ελλάδα να αλλάζει με αύξηση των εισαγωγών ελληνικών προϊόντων στην Κίνα.

 

22/6/2005: Την υπογραφή διευρυμένης ελληνοκινεζικής συμφωνίας για τον τουρισμό και τη ναυτιλία, εξήγγειλε ο υπουργός Τουρισμού, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη διάρκεια των εγκαινίων των νέων γραφείων του ΕΟΤ στο Πεκίνο. Επίσης, ο υπουργός εγκαινίασε τη διεθνή τουριστική έκθεση "BITE" του Πεκίνου, στην οποία η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα.

Στη Κίνα, βρέθηκε και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης. Στις συναντήσεις που είχε με Κινέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους, εξετάστηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και επετεύχθη συμφωνία για στενή συνεργασία των δύο χωρών στα διεθνή φόρα.

 

2/9/2005: Η διεύρυνση και η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, εξετάστηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευ. Μεϊμαράκη, στην Κίνα. Μεταξύ των δύο χωρών συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές για τον εντοπισμό των τομέων πιθανής βιομηχανικής αμυντικής σύμπραξης, ενώ παράλληλα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προσφέρθηκαν να μεταδώσουν στις κινεζικές την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους στον τομέα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ενόψει της Ολυμπιάδας του Πεκίνου. Ακόμη, αποφασίστηκε οι διαβουλεύσεις μεταξύ των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

27-29/9/2005: Συνάντηση με την αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Τσέου Τσιλί, με τον ΥΠΕΞ, Λι Τζαοσίνγκ, με τον υπουργό Αθλητισμό, Λι Πενγκ και με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων "Πεκίνο 2008", Λιου Τσι, είχε στην Κίνα η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

 

3/11/2005: Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Κίνας σε θέματα ασφάλειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, στα πλαίσια της μεταφοράς εμπειρίας και τεχνογνωσίας που απέκτησε η ΕΛΑΣ από το σχεδιασμό και την εφαρμογή του μοντέλου Ολυμπιακής Ασφάλειας. Το μνημόνιο υπέγραψαν ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος, Γ. Αγγελάκος και ο Κινέζος ομόλογός του, Ζ. Μα.

 

25/11/2005: Συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Shao Qiwei, είχε στο Πεκίνο ο υπουργός Τουρισμού, Δημ. Αβραμόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, στο πλαίσιο της 7ης Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης «Travel Mart 2005», στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ενισχυθεί περισσότερο το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων, ενώ αποφασίστηκε να είναι η Ελλάδα, κάθε χρόνο έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, η τιμώμενη χώρα στη μεγάλη έκθεση του Πεκίνου, που διεξάγεται κάθε Ιούνιο.

 

19-21/1/2006: Συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Γ. Ζιαμπάο, είχε στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Στη συνομιλία που είχε με τον κ. Ζιαμπάο τονίστηκε το άριστο επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και η θετική στάση που τηρεί η Κίνα ως μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ στα εθνικά μας θέματα και ιδίως στο Κυπριακό. Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις θέσεις της Κίνας για την αντιμετώπιση του πυρηνικού ζητήματος της Βόρειας Κορέας και της απόπειρας ανεξαρτητοποίησης της Ταϊβάν. Οι δύο άνδρες υπέγραψαν κοινή δήλωση για τη θέσπιση μίας Συνολικής Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδας-Κίνας που αφορά τον πολιτικό και οικονομικό τομέα. Επίσης, υπογράφηκαν μνημόνιο για τη δημιουργία ενός μόνιμου Επιχειρηματικού Φόρουμ μεταξύ του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Κίνας και του Κινεζικού Συμβουλίου Προώθησης του Διεθνούς Εμπορίου. Μνημόνιο για τη Συνεργασία στο χώρο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων. Συμφωνία εξαγωγής 60.000 τόνων φωσφορικών λιπασμάτων στην Κίνα. Συνεργασία μεταξύ λιμένων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων των δύο χωρών, αξιοποίηση των λιμανιών ως διαμετακομιστικών κέντρων προώθησης των προϊόντων τους σε γειτονικές χώρες και συμφωνία για τη λειτουργία απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας-Πεκίνου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στη Σανγκάη, απηύθυνε πρόσκληση για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, καθώς και στο σταθερό οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, ενώ τόνισε την ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

 

27/7/2006: Παρουσία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη και της ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας, πραγματοποιήθηκε στο Ικόνιο η ονοματοδοσία του πλοίου "Cosco Hellas", (ελληνικής ιδιοκτησίας), το οποίο ναυλώθηκε από την κινεζική εταιρία Cosco. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την είσοδο των κινεζικών εφοπλιστικών οίκων στο νέο λιμάνι που κατασκευάζεται στη Δραπετσώνα και στους Οργανισμούς Λιμένος Πειραιά και Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας την Κίνα ως πολύτιμο στρατηγικό εταίρο, λόγω της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και της τεχνογνωσίας που διαθέτει.

 

5/9/2006: Διμερείς συμφωνίες για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας στους τομείς των μεταφορών και ειδικότερα των αερομεταφορών, υπέγραψε ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης, με εκπροσώπους της κινεζικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα.

 

25/10/2006: Ο υφυπουργός Οικονομίας, Χρήστος Φώλιας, κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, συνοδευόμενος από Έλληνες επιχειρηματίες, υπέγραψε εμπορική συμφωνία για την εξαγωγή ελαιολάδου από την Ελλάδα στην πόλη Τσινγκτάο.

 

26-27/10/2006: Διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης του Χονγκ Κονγκ, Στ. Ιπ, και τους προέδρους των χρηματιστηρίων του Χονγκ Κονγκ, Ρ. Αρκούλι, και της Σανγκάης, Κ. Λιάνγκ, Γ. Πενγκ, είχε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά την επίσκεψή του στην Κίνα. Στις συναντήσεις εξετάστηκαν θέματα διμερούς οικονομικού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα η διευκόλυνση του εμπορίου και των μεταφορών.

 

3/12/2006: Ολοκληρώθηκε η τετραήμερη επίσκεψη του Αναστάσιου Παπαληγούρα στην Κίνα, την πρώτη Έλληνα υπουργού Δικαιοσύνης στη χώρα. Στις συναντήσεις που είχε με ηγετικούς παράγοντες, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση των δύο χωρών για εμβάθυνση της δικαστικής συνεργασίας και η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών και των κινεζικών λιμένων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

 

26/4/2007: Ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, υπέγραψε στην Κίνα με τον Κινέζο ομόλογό του Σ. Τζιατζένγκ, μνημόνιο συνεργασίας για το Πολιτιστικό Έτος της Ελλάδας στην Κίνα (Οκτώβριος 2007 έως την επομένη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, το 2008).

 

10/5/2007: Την ειλημμένη απόφαση του Πεκίνου να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα στον οικονομικό, πολιτιστικό και πολιτικό τομέα μετέφερε η κινεζική κυβέρνηση στην ΥΠΕΞ, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την επίσκεψή της στην Κίνα. Η κ. Μπακογιάννη συνομίλησε επίσης για το Κόσοβο, το Κυπριακό, τις σχέσεις με την ΕΕ και την ασφάλεια στην Άπω Ανατολή.

 

18/10/2007: Τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα του Πεκίνου, εξασφάλισε ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης στη συνάντηση που είχε στην Κίνα με τον αντιπρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής Πεκίνου, Ζ. Σιαουγιού.

 

26/6/2008: Ολοκληρώθηκε η πενθήμερη επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στην Κίνα, επίσκεψη που ως βασικό της στόχο είχε την περαιτέρω διεύρυνση των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στον οικονομικό και επενδυτικό τομέα. Στη συνάντηση που είχε ο Κ. Παπούλιας με τον ομόλογό του Χ. Ζιντάο εξετάστηκαν τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, η κατάσταση στα Βαλκάνια, η μεταρρυθμιστική συνθήκη της Λισαβόνας και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης, πολιτιστική συμφωνία μεταξύ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου Κομφούκιος και μνημόνιο διμερούς συμφωνίας αναπτυξιακής συνεργασίας.

 

2/10/2010: Την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας σε όλους τους τομείς σηματοδότησε η επίσκεψη του Γ. Τζιαμπάο στη χώρα μας, η πρώτη Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα τα τελευταία 24 χρόνια. Μεταξύ των δύο πλευρών υπογράφηκαν 11 συμφωνίες (δύο διακρατικές και εννέα επιχειρηματικές) στους τομείς της ναυτιλίας, του εμπορίου, του πολιτισμού και του τουρισμού. Ο Γ. Τζιαμπάο, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και ανακοίνωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να προχωρήσει στην αγορά ελληνικών ομολόγων και να προωθήσει το διπλασιασμό των ελληνικών εξαγωγών προς τη χώρα του. Εξήγγειλε τη δημιουργία Ταμείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση της ελληνικής ναυτιλίας, ύψους πέντε δισ. ευρώ και προέβλεψε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα διπλασιαστεί ο όγκος εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών και θα φτάσει τα οκτώ δισ. δολάρια. Είπε επίσης, ότι η Κίνα θα αυξήσει τις επενδύσεις στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί 800 εκατ. εμπορευματοκιβώτια και το 2015 η δυναμικότητα αυτή να φτάσει τα 3,7 δισ. εμπορευματοκιβώτια.

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα τα όσα ανακοίνωσε ο Κινέζος ομόλογός του. Οι δύο πρωθυπουργοί μετέβησαν στις εγκαταστάσεις της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.

 

14/4/2011: Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας, Χαράλαμπου Παμπούκη στην Κίνα. Στο πλαίσιο της επίσκεψης υπεγράφη συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας της ΔΕΗ με την εταιρία Sinovel Wind Energy Group.

 

5/11/2011: Μνημόνιο τουριστικής συνεργασίας υπεγράφη στο Πεκίνο, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Κίνα και τον πρόεδρο του Οργανισμού Τουρισμού της επαρχίας Γκουανγκτόνγκ.

 

18/5/2013: Ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα. Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε, μετά τη συνάντηση του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ με τον Έλληνα πρωθυπουργό, εκφράζεται η βούληση των δύο κυβερνήσεων να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών, των υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ. ά. Η Ελλάδα καλωσορίζει και χαιρετίζει τη συμμετοχή κινεζικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και δηλώνει την πρόθεσή της να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις και υποστήριξη. Η Κίνα αναγνωρίζει το ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου και ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα μας. Παράλληλα, η Ελλάδα επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της ΕΕ με την Κίνα, ενώ το Πεκίνο τάσσεται υπέρ μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κ. Σαμαράς, στη συνομιλία που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ, συζητήθηκαν οι δυνατότητες βελτίωσης των οικονομικών σχέσεων, ενώ τέθηκαν και τα ανοιχτά θέματα των σινο-ευρωπαϊκών σχέσεων.

Στις επαφές της ελληνικής αποστολής με την κινεζική ηγεσία υπογράφηκαν συμφωνίες και πρωτόκολλα συνεργασίας, για το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τους τομείς τουρισμού, τηλεπικοινωνιών, ακινήτων, μεταφορών και ενέργειας.

Μιλώντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο Ελληνο-κινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ στη Σανγκάη, δήλωσε ότι η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα στην Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη, καθώς η κυβέρνηση των τριών κομμάτων είναι συμπαγής. Ακόμη, κάλεσε τους Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας και να αυξήσουν τις επιχειρηματικές τους συναλλαγές με Έλληνες επιχειρηματίες, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει τις μεταρρυθμίσεις που μπορούν να διευκολύνουν τις επενδύσεις.

 

13/7/2014: Εθελοντής για την προβολή του ελληνικού τουρισμού στην Κίνα, δήλωσε πως θέλει να γίνει ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρόδο, ως ενδιάμεσος σταθμός του ταξιδιού του προς τη Βραζιλία. Τον πρόεδρο της Κίνας, υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, ενώ δείπνο προς τιμήν του παρέθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας. Ο κ. Τζινπίνγκ εξέφρασε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στις σχέσεις των δύο χωρών, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως «την πιο αξιόπιστη και φιλική ευρωπαϊκή χώρα προς την Κίνα». Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς, έθεσε θέματα συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της συντήρησης και του ανεφοδιασμού πολεμικών πλοίων της Κίνας που πλέουν στη Μεσόγειο, όπως επίσης και των κοινών θαλάσσιων περιπολιών.

 

16/10/2014: Το ενδιαφέρον του Πεκίνου για το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνει αεροδρόμια και σιδηρόδρομους, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, στον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, σε συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ασίας που έγινε στο Μιλάνο. Οι δύο ηγέτες εξέτασαν τη δυνατότητα ενεργειακής συνεργασίας, εκμετάλλευσης των σπάνιων γαιών που υπάρχουν στο ελληνικό υπέδαφος, αλλά και τη συνέχιση της πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών και τη σύσταση Επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν Κίνα, Ελλάδα και Αίγυπτος, με αντικείμενο την αποκωδικοποίηση των αρχαίων γλωσσών.

 

2/12/2014: Σύμφωνο πρόθεσης συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας σε τομείς όπως ο Τουρισμός Υγείας, η εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας και τα γενόσημα φάρμακα, υπεγράφη μεταξύ του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη και της Κινέζας ομολόγου του, Li Bin.

 

28/3/2015: Ολοκληρώθηκε η τετραήμερη επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην Κίνα. Στη συνάντηση που είχαν με τον Κινέζο αντιπρόεδρο, Μα Κάι, εξετάστηκε η προώθηση των ελληνικών εξαγωγών και του τουρισμού, καθώς και η διεύρυνση των κινέζικων επενδύσεων στη χώρα μας, ιδιαίτερα στον τομέα των υποδομών και των μεταφορών. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του έτους «Θαλάσσιας Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας, 2015».

 

15/3/2016: Υπεγράφη στο ΓΕΕΘΑ, το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Κίνας. Το πρόγραμμα υπέγραψαν ο ταξίαρχος, Μιλτιάδης Γρυλλάκης και ο συνταγματάρχης, Han Xiao.

 

8/4/2016: Παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της China Cosco Shipping Corporation, Ξου Λιρόνγκ, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και της Cosco για τη σύμβαση πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ). Ο κ. Τσίπρας, χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας «κίνηση που θα καταστήσει το δρόμο του Μεταξιού συντομότερο». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα φάση, όπου η έμφαση δίνεται στην ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη της οικονομίας και σημείωσε ότι η επένδυση αυτή θα αποτελέσει αφετηρία για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων.

 

9/4/2016: Τον πρόεδρο της Cosco, Ξου Λιρόνγκ, υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα η επένδυση της Cosco με την αγορά του 67% του ΟΛΠ να είναι η αφετηρία για πολλές άλλες. Από την πλευρά του, ο κ. Λιρόνγκ, τόνισε ότι στόχος της κινεζικής εταιρίας είναι ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο κομβικό λιμάνι της Ευρώπης

alt


ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ


της Μαρίας Τσιβγέλη



Ελπιδοφόρες είναι οι προοπτικές για επενδύσεις από την Κίνα στην Ελλάδα. Η επενδυτική παρουσία της

Κίνας στην Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς και με ταχείς ρυθμούς. Η Ελλάδα, έχοντας σημαντικά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα έχει ήδη καταφέρει να προσελκύσει κινεζικές επενδύσεις στους τομείς των διεθνών μεταφορών, της ενέργειας και των ακινήτων.

Σημειώνεται ότι οι κινέζοι είναι οι πρώτοι αγοραστές ακινήτων (463 ιδιοκτήτες ακινήτων), στο πλαίσιο του πρόσφατου νόμου για την απόκτηση αδειών διαμονής από κατοίκους τρίτων χωρών (εκτός ΕΕ) – Golden Visa Program.

 

Σημαντικός εμπορικός εταίρος η Κίνα

 

Η Κίνα είναι ένας πολύ σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Ευρώπη, καθώς το εμπόριο ΕΕ-Κίνας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών της ΕΕ και έχει γίνει επίσης μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές εξαγωγών της ΕΕ. Η ΕΕ έχει επίσης γίνει η μεγαλύτερη πηγή της Κίνας για εισαγωγές. Το εμπόριο Κίνας-Ευρώπης αγγίζει αυτή τη στιγμή πάνω από 1 δισ. ευρώ την ημέρα.

Οι εισαγωγές της ΕΕ από την Κίνα αφορούν ως επί το πλείστον βιομηχανικά και καταναλωτικά προϊόντα: Μηχανήματα και εξοπλισμό, υποδήματα και είδη ένδυσης, έπιπλα και φωτιστικά, και παιχνίδια. Οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Κίνα επικεντρώνονται σε μηχανές και εξοπλισμό, αυτοκίνητα, αεροσκάφη και χημικές ουσίες. Οι διμερείς συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών, ωστόσο, αντιπροσωπεύουν μόνο το 1/10 του συνολικού εμπορίου αγαθών, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών της ΕΕ ανέρχεται μόλις στο 20% των εξαγωγικών αγαθών της ΕΕ.

Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ σημειώνει ένα σημαντικό εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα, το οποίο εν μέρει αντανακλά τη συνεχιζόμενη ύπαρξη εμποδίων πρόσβασης στην αγορά της Κίνας. Οι επενδυτικές ροές δείχνουν επίσης μια τεράστια ανεκμετάλλευτη δυναμική, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το μέγεθος των οικονομιών των δύο πλευρών. Η Κίνα αντιπροσωπεύει μόλις το 2-3% των συνολικών ευρωπαϊκών επενδύσεων στο εξωτερικό, ενώ οι κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη αυξάνονται, αλλά από μια ακόμα χαμηλότερη βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2015, οι συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας αυξήθηκαν κατά 8% (εκτός πετρελαιοειδών),ενώ η υποχώρηση των εισαγωγών ήταν ισχυρότερη (-9,8%, στα 43.575,2 δισ. ευρώ). Σε επίπεδο διμερούς εμπορίου για το ίδιο έτος, οι εισαγωγές της Ελλάδας από την Κίνα ανήλθαν στο 5,9% των συνολικών εισαγωγών της χώρας ενώ οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα αποτέλεσαν μόλις το 0,9% των εξαγωγών.

Διμερές Εμπόριο Ελλάδος-Κίνας

 

Οι εισαγωγές από την Κίνα ακολούθησαν σε γενικές γραμμές την εξέλιξη του συνόλου των εισαγωγών της χώρας. Ωστόσο, το 2015 οι εισαγωγές από την Κίνα συνέχισαν την ανοδική τους πορεία (2,3%), όταν το σύνολο των εισαγωγών της Ελλάδας παρουσίαζε μείωση κατά 9,8%, εξαιτίας και της επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει τη σημασία των κινεζικών εισαγωγών για την ελληνική οικονομία σε περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας και αστάθειας.

Το Εμπορικό Ισοζύγιο με την Κίνα παραμένει έντονα ελλειμματικό, αν και βελτιωμένο (μικρότερο έλλειμμα) σωρευτικά το διάστημα 2008-2015.

Η Κίνα αποτελεί τον 22ο σε μέγεθος προορισμό των ελληνικών εξαγωγών και ως εκ τούτου υφίσταται τεράστιο περιθώριο ενίσχυσης του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Εντούτοις, η επιβράδυνση των ρυθμών μεγέθυνσης της κινεζικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα ασκήσει καθοδικές πιέσεις στη ζήτηση της Κίνας για εισαγωγές, επηρεάζοντας και τις προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών στη χώρα.

Τα κυριότερα εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα προς την κινεζική αγορά είναι το μάρμαρο, το πετρέλαιο, οι γούνες/ γουνοδέρματα, το βαμβάκι, οι ορυκτές ύλες (βερμικουλίτης, περλίτης κ.α.), τα κρασιά, το ελαιόλαδο, τα ακτινίδια, το μέλι, οι χυμοί, τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, τα φάρμακα και τα βερνίκια.

Τα κυριότερα εισαγώγιμα κινεζικά προϊόντα προς στην ελληνική αγορά είναι οι μηχανές επεξεργασίας δεδομένων, επιβατικά πλοία, ελάσματα και ταινίες, ηλεκτρικές συσκευές τηλεπ/νίας, παιχνίδια για παιδιά, συσκευές τεχνητού κλίματος, υποδήματα, βαλίτσες, συσκευές φωτισμού, τεχνουργήματα από πλαστικές ύλες, θερμαντήρες νερού.

CREDITS

alt

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


ΤΙ ΕΜΑΘΕ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ


του Χρίστου Καλουντζόγλου



Γνωρίζουμε την Κίνα για το Σινικό Τείχος, την Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο, την Σαγκάη και την ιστορία αυτού του λαού που χάνεται στους αιώνες. Όμως η Κίνα κρύβει και άλλες ομορφιές που τις αποκαλύπτει σε όσους έχουν διάθεση να δουν την χώρα με άλλη ματιά. Μια τέτοια «αποκάλυψη» είναι ο ποταμός Λιζιάνγκ, που τον γνώρισα με αφορμή την επίσκεψή μου στην Κίνα, στο πλαίσιο της έκθεσης CAEXPO, το περασμένο καλοκαίρι. Όμως αυτό το τοπίο είναι ένα μικρό κομμάτι σε ένα θαυμάσιο παζλ από εικόνες, χρώματα και ήχους. Το πιο εντυπωσιακό από όλη αυτή την εικόνα -τουλάχιστον ως συμπέρασμα- είναι η μεθοδικότητα με την οποία εργάζονται οι Κινέζοι για να επιτύχουν τους στόχους που θέτουν, όπως διαπιστώνει εύκολα ο Έλληνας επισκέπτης.

Η πανασιατική έκθεση CAEXPO του 2015 αναπτύχθηκε σε 1.000 θεματικά περίπτερα στην πόλη Γκουιλίν, της νότιας Κίνας. Εκπρόσωποι 800 επιχειρήσεων της τουριστικής βιομηχανίας από την Κίνα και άλλοι 300 από το εξωτερικό επισκέφθηκαν την έκθεση, που είχε στόχο την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Κίνας και την παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η χώρα.

Οι Κινέζοι προσκάλεσαν δημοσιογράφους και παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας από όλο τον κόσμο, στην προσπάθεια να παρουσιάσουν το νέο προϊόν τους, τον τουρισμό. Η φιλοξενία υποδειγματική, η οργάνωση άρτια, οι εικόνες ελκυστικές. Με μια φράση οι Κινέζοι ξέρουν να σε πείθουν ότι δουλεύουν συστηματικά και γνωρίζουν πως να επιτυγχάνουν τον στόχο τους. Και μάλιστα σε ένα πεδίο, όπως ο τουρισμός, που για την Ελλάδα είναι κομβικής σημασίας.


 

Τουρισμός: το νέο προϊόν που προωθεί η Κίνα

 

“Ο τουρισμός είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για εμβάθυνση της αμοιβαίας κατανόησης ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες”, δήλωσε ο Γου Τσανγούο, αναπληρωτής δήμαρχος της πόλης Γκουιλίν, συνοψίζοντας σε μία πρόταση, την ιδέα πάνω στην οποία η Κίνα οικοδομεί την πιο δυναμική βιομηχανία της- τον τουρισμό. Επισκέφτηκα την Κίνα, με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου και εντυπωσιάστηκα από την μεθοδικότητα με την οποία οι Κινέζοι ανοίγουν το νέο δρόμο του μεταξιού.

Διμερές Εμπόριο Ελλάδος-Κίνας

 

Οι εισαγωγές από την Κίνα ακολούθησαν σε γενικές γραμμές την εξέλιξη του συνόλου των εισαγωγών της χώρας. Ωστόσο, το 2015 οι εισαγωγές από την Κίνα συνέχισαν την ανοδική τους πορεία (2,3%), όταν το σύνολο των εισαγωγών της Ελλάδας παρουσίαζε μείωση κατά 9,8%, εξαιτίας και της επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει τη σημασία των κινεζικών εισαγωγών για την ελληνική οικονομία σε περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας και αστάθειας.

Το Εμπορικό Ισοζύγιο με την Κίνα παραμένει έντονα ελλειμματικό, αν και βελτιωμένο (μικρότερο έλλειμμα) σωρευτικά το διάστημα 2008-2015.

Η Κίνα αποτελεί τον 22ο σε μέγεθος προορισμό των ελληνικών εξαγωγών και ως εκ τούτου υφίσταται τεράστιο περιθώριο ενίσχυσης του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Εντούτοις, η επιβράδυνση των ρυθμών μεγέθυνσης της κινεζικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα ασκήσει καθοδικές πιέσεις στη ζήτηση της Κίνας για εισαγωγές, επηρεάζοντας και τις προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών στη χώρα.

Τα κυριότερα εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα προς την κινεζική αγορά είναι το μάρμαρο, το πετρέλαιο, οι γούνες/ γουνοδέρματα, το βαμβάκι, οι ορυκτές ύλες (βερμικουλίτης, περλίτης κ.α.), τα κρασιά, το ελαιόλαδο, τα ακτινίδια, το μέλι, οι χυμοί, τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, τα φάρμακα και τα βερνίκια.

Τα κυριότερα εισαγώγιμα κινεζικά προϊόντα προς στην ελληνική αγορά είναι οι μηχανές επεξεργασίας δεδομένων, επιβατικά πλοία, ελάσματα και ταινίες, ηλεκτρικές συσκευές τηλεπ/νίας, παιχνίδια για παιδιά, συσκευές τεχνητού κλίματος, υποδήματα, βαλίτσες, συσκευές φωτισμού, τεχνουργήματα από πλαστικές ύλες, θερμαντήρες νερού.

VIDEO: ΣΕΝΑΡΙΟ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΚΑΜΕΡΑ-ΜΟΝΤΑΖ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ ¨:ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ


ΚΕΙΜΕΝΑ:ΡΟΗ ΑΠΕ_ΜΠΕ ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΒΓΕΛΗ-ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΛΟΥΝΤΖΟΓΛΟΥ


ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ : ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΛΟΣ- ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ SLIDE SHOW  :ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

ART-DESIGN APPLICATION :ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ 


2016 @copyright  Γ.ΚΟΥΒΑΡΑΣ/ΑΠΕ ΜΠΕ


Αλέξης Τσίπρας : Στρατηγική μας επιλογή η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας Κίνας



«Οι δυο μας λαοί έχουν μακραίωνη ιστορία και δεσμούς χιλιετηρίδων. Βασιζόμενοι στις παραδοσιακά εξαιρετικές μας σχέσεις, θεωρούμε ως στρατηγική μας επιλογή την ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας η οποία, από το 2006, διέπεται από τη Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση»τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα).
«Η επίσκεψή - στο Πεκίνο και τη Σαγκάη - σηματοδοτεί την κοινή βούληση Ελλάδας και Κίνας να πάμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά με εφαλτήριο τη σημαντική συνεργασία μας στο λιμάνι του Πειραιά στη βάση μίας νέας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας και την ολοκλήρωση του Έτους Ναυτιλιακής Συνεργασίας. Να γίνουμε πραγματικά στρατηγικοί εταίροι με αναβαθμισμένες εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις σε σειρά τομέων, αλλά και να αναπτύξουμε ένα νέο επίπεδο πολιτικού διαλόγου σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις»σημειώνει ο πρωθυπουργός και προσθέτει:


«Αφενός, προσβλέπουμε στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου με την Κίνα επί διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, για τα οποία πολύ συχνά μοιραζόμαστε κοινές προσεγγίσεις και αρχές. Η Μεσόγειος και η Άπω Ανατολή μπορεί να βρίσκονται μακριά, γεωγραφικά, αλλά σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές φορές κοινές και ολοένα και πιο αλληλένδετες. Αφετέρου, προσβλέπουμε σε μία στενότερη συνεργασία με την Κίνα, στο πεδίο της οικονομίας - μία συνεργασία με μια παγκόσμια οικονομική δύναμη. Οι εμπορικές μας σχέσεις βρίσκονται ήδη σε πολύ καλό επίπεδο. Η Ελληνική Κυβέρνηση, στοχεύει ιδιαίτερα περαιτέρω αύξηση των ήδη σημαντικών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη μεγάλη κινεζική αγορά- κυρίως στο αγροδιατροφικό τομέα- και στην υλοποίηση του ισχυρού ενδιαφέροντος των κινεζικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα- κυρίως στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών. Η διεύρυνση των πολιτιστικών, εκπαιδευτικών ανταλλαγών, η μεταφορά νέων τεχνολογιών και η ανάπτυξη των τουριστικών ροών, με την δρομολόγηση απευθείας αεροπορικής σύνδεσης, αποτελούν επίσης άμεσους στόχους».
Ερωτηθείς για το προσφυγικό ,τη στάση της Ευρώπης αλλά και την οικονομική κρίση, ο
Πρωθυπουργός,Αλέξης Τσίπρας  τονίζει: «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει παράλληλα  τρεις κρίσεις – οικονομική, προσφυγική και ασφαλείας – οι οποίες κατέληξαν να θέτουν σε δοκιμασία τα όρια αντοχής της. Πράγματι, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των δυο πρώτων για λόγους που συχνά υπερέβαιναν τις ευθύνες και τη βούληση της χώρας μας, όπως η γεωγραφική της θέση στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
Παρόλα αυτά, η Ελλάδα απέδειξε επανειλημμένα ότι έχει τη θέληση και την ικανότητα να αντιμετωπίζει και να διαχειρίζεται τις κρίσεις προσηλωμένη σε αξίες και παράγοντας αποτελέσματα. Παρά τους δεδομένους δημοσιονομικούς περιορισμούς, κινητοποιήσαμε τον κρατικό μηχανισμό, συντονιστήκαμε με τους πολίτες και τις κοινωνικές οργανώσεις και καταφέραμε να διαχειριστούμε ροές προσφύγων που πολύ συχνά υπερέβαιναν τον ίδιο τον ντόπιο πληθυσμό των πεδίων δράσης με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια, και απαντήσαμε με αποτελεσματικότητα και ανθρωπιά στην πρόκληση της προσφυγικής κρίσης. Οι ενέργειες αυτές, ωστόσο, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις γενεσιουργές αιτίες της προσφυγικής κρίσης, οι οποίες βρίσκονται στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Παρά το μέγεθός της, η Ελλάδα έχει λάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη συνεννόηση και τη συνεργασία στην περιοχή, ενώ στηρίζει τις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία, την Λιβύη, την Ουκρανία και το Αφγανιστάν. Για αυτό, άλλωστε, επιδιώκουμε το διάλογο και τη συνεργασία τόσο με τους ευρω-ατλαντικούς εταίρους μας όσο και με παγκόσμιους και περιφερειακούς δρώντες όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και το Ιράν, στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής μας πολιτική.
Παρομοίως, καταβάλουμε συστηματικές προσπάθειες για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης. Μετά από μια δύσκολη  διαπραγμάτευση, επιτύχαμε μια βιώσιμη συμφωνία. Επιτύχαμε για πρώτη φορά το άνοιγμα της συζήτησης για την επίτευξη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σε ανώτατο επίπεδο, εφαρμόζουμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, προωθήσαμε νέο επενδυτικό νόμο και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Η οικονομία και η απασχόληση ανακάμπτουν, η χώρα  ανακτά σταδιακά την εμπιστοσύνη και σύντομα θα κινούμαστε με θετικούς ρυθμούς. Ασφαλώς, πολλά μένουν να γίνουν προκειμένου να ανακτήσουμε το χαμένο εθνικό μας πλούτο. Σε κάθε περίπτωση, όμως,  τα δυσκολότερα βρίσκονται πίσω μας».

alt

ΔΕΣ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ

ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ